Your partner  for better  implantology !

Ce este un implantul dentar?

Implantul dentar reprezintă înlocuitorul artificial al rădăcinii dintelui natural. El are forma unui "şurub" care se ancorează în os la nivelul alveolei dintelui lipsă şi susţine pe porţiunea sa superioară o coroană artificială, o punte sau va oferi sprijin pentru fixarea unei proteze dentare.

Cum se efectuează un implant dentar?

Este o procedură chirurgicală care se efectuează în cabinetul de stomatologie şi care durează aproximativ o oră. Pentru controlul durerii, interventia se face frecvent sub anestezie locală, iar uneori cu sedare sau sub anestezie generală dacă durata operaţiei va fi mai lungă sau dacă pacientul este foarte anxios. 
Întregul proces poate dura câteva luni, între 3 până la 6 luni
, uneori mai mult. Cea mai mare parte a timpului este necesară vindecării şi aşteptării creşterii noului os la nivelului maxilarului.

Avantajele implantului dentar

Funcţionalitate imbunătăţită. Există multe opţiuni pentru înlocuirea coroanei dintelui, însă doar implantul dentar înlocuieşte rădăcina. Odată ce implantul este integrat complet în os el funcţionează la fel de bine ca şi dintele natural.

Aspect cât mai natural. Dacă este realizat corect, implantul dentar este greu de deosebit de dinţii naturali.

Nu necesită prelucrarea dintilor învecinaţi. Când dinţii absenţi sunt înlocuiţi cu punţi dentare, dinţii care marginesc "golul" (dinţii stâlpi) trebuie şlefuiţi, pierzându-se din structura dură dentară sănătoasă a acestora.

Pierdere osoasă redusă. Atunci când dintele lipseşte, osul începe să se resoarbă treptat, pierzând din înălţime şi grosime. Plasarea unui implant dentar în locul dintelui poate chiar stimula dezvoltarea osoasă, prevenind pierderea de os.

Reprezintă o investiţie. Implantul dentar poate iniţial să pară mult mai scump decât tratamentele tradiţionale. Totuşi, costul succesului pe termen lung este frecvent echivalent cu soluţiile de tratament temporare repetitive.

Etapele implantului dentar

Consultul iniţial. După o evaluare atentă a istoricului dentar şi medical, medicul va stabili dacă eşti un bun candidat pentru implantul dentar.
Pregatirea maxilarului pentru obţinerea unui volum de os adecvat inserării, un proces care poate presupune grefă osoasă atunci când nu există un suport osos suficient pentru susţinerea implantului. În cazul implanturilor în zona laterală a maxilarului superior, dacă volumul osos este insuficient sau dacă raportul sinusului maxilar este intim cu zona de inserţie a şurubului, este necesară o intervenţie suplimentară de lifting de sinus şi aditie osoasă.
Inserarea implantului în os. Gingia care acoperă osul unde va fi poziţionat viitorul implant este tăiată şi îndepărtată. Cu ajutorul unor freze speciale, se crează în os un canal în care implantul este fixat strâns. Gingia este apoi plasată peste implant şi suturată.
Perioada de integrare a implantului în os. După fixarea implantului este necesară o perioadă în care ţesutul osos va creşte şi se va ancora în suprafaţa rugoasă a implantului. Acest proces care durează între 6 săptămâni până la 6 luni ajută la furnizarea unei baze solide pentru noul tău dinte artificial, exact cum rădăcina funcţionează pentru dintele natural.
Ataşarea bontului protetic. Când osteointegrarea este gata, pe implant se ataşează o piesă metalică numită bont protetic, deasupra căreia medicul poate plasa coroana ceramică, puntea sau proteza dentară ce va inlocui dintele sau dinţii lipsă.
Alegerea unui nou dinte artificial. După ce bontul protetic a fost ataşat, gingia trebuie să se vindece timp de una sau două săptămâni inainte ca lucrarea protetică definitivă să fie ataşată.

Implantul dentar: soluţii unice

Înlocuirea unui singur dinte

Dacă îţi lipseşte un singur dinte, îl poţi înlocui fără afectarea dinţilor învecinaţi aşa cum se întâmplă dacă tratamentul presupune o punte.

Înlocuirea mai multor dinţi

Dacă ai pierdut mai mulţi dinţi, înlocuirea lor cu implanturi dentare este o alternativă excelentă. Înlocuirea acestora nu este dependentă de susţinerea din partea dinţilor din jur. În plus, implanturile vor rămâne bine ancorate şi sigure şi nu vor aluneca, nu se vor desprinde şi nu vor cauza iritaţia gingiei, aşa cum se întâmplă în cazul punţilor tradiţionale sau protezelor parţial mobilizabile.

Înlocuirea unei întregi arcade superioare sau inferioare

Dacă ai pierdut toţi dinţii de pe arcada superioară sau inferioară şi acum ai o proteză totală mobilă, atunci proteza susţinută de implanturi este cea mai bună soluţie pentru tine. Se vor elimina astfel alunecarea şi mişcarea protezei, nu vei mai avea durere, nu vei mai fi jenat sau preocupat de cum arăţi. Vei putea râde sau vorbi cu încredere şi te vei putea bucura de alimentele tale preferate.

Inserarea unui implant dentar la câteva luni după extracție

În mod tradițional după ce se efectua o extracție dentară, pacientul aștepta un anumit interval de timp până să i se insereze un implant dentar. Această abordare este corectă și este cea mai sigură, cu o rată de integrare de 98 – 99% pentru implanturi dentare (să fie acceptate de organism și să se formeze os pe ele).

Dezavantajul acestei metode este dat de faptul că tratamentul durează mai mult, iar pacientul se poate bucura de reabilitarea cu implant dentar doar la finele a câtorva luni (până la 6 – 9 luni de la extracție) perioadă în care atât medicul dentist, cât și pacientul încearcă să compenseze pe cât posibil lipsa dintelui prin diverse metode provizorii.

Un alt dezavantaj este dat de faptul că sunt necesare cel puțin două interveniți chirurgicale, una este extracția și o a doua intervenție este cea în care se aplică implantul dentar, toate acestea fiind un stres suplimentar pentru pacient.

Implant dentar inserat imediat după extracția dentară

Metoda de a insera un implant dentar are avantajul că vom compensa cel puțin parțial dezavantajele metodei clasice, adică vom face totul într-o singură intervenție și vom câștiga timp (nu mai trebuie să așteptăm să se vindece locul de unde a fost extras dintele. 

Pentru a avea șanse cât mai mari de succes este important să evaluăm cazul bine anterior. Nu vom face implanturi dentare puse imediat după extracție, dacă dintele scos a avut o infecție masivă cu afectarea unei porțiuni ample din os, sau dacă se fracturează o parte din osul care ar trebui să susțină un implant, de asemenea ar fi bine să evităm metoda la pacienții cu boală parodontală (parodontoză) avansată.

În concluzie, credem că aplicarea unui implant este o metodă bună prin care creștem confortul pacientului într-un timp scurt și cu rezultate predictibile pe termen lung, cu condiția ca fiecare caz în parte să fie bine evaluat în prealabil.

 

ARDS Implants
Your partner for better implantology